Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook Instagram
    PolandGoPolandGo
    poniedziałek, 19 maja
    • Strona główna
    • Wiadomości
    • Biznes
    • Finanse
    • Gospodarka
    • Technologie
    • Wywiady
    PolandGoPolandGo
    You are at:Home»Biznes»Sztuka koktajlu w cenie weekendu. Lockdown zmienił trendy.
    Biznes

    Sztuka koktajlu w cenie weekendu. Lockdown zmienił trendy.

    PolandGoBy PolandGo1 czerwca, 2021Brak komentarzy3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Sztuka koktajlu w cenie weekendu. Lockdown zmienił trendy.

    Po wielomiesięcznym lockdownie Polacy, spragnieni rozrywki i wieczornych wyjść nie szczędzą pieniędzy na drinki, wejściówki i nocne życie.

    Jak podaje Instytut IPSOS, Rodacy w ciągu jednego wieczoru, na drinki wydają średnio:

    w Warszawie 90 zł, a we Wrocławiu 54 zł.

    Jedna trzecia Polaków odwiedzających lokale chodzi do nich raz w tygodniu – wynika z raportu. Dla warszawiaków bardzo istotne jest, aby odwiedzany lokal był modny.

    W stolicy weekend zaczyna się w piątkowy wieczór, choć najwięcej osób bawi się w sobotę.

    Coraz bardziej popularne jest jednak celebrowanie weekendów w domowym zaciszu, z przyjaciółmi. Do tego przyzwyczaił nas pandemiczny czas, jednak tuż po nim nawyki zostały.

    Jak delektować się weekendem w domu? Co przygotować, żeby było wybornie i smacznie?

    Na to pytanie odpowie Patryk Mitręga, pierwszy Polak w historii, który po roku 1986 wydał książkę o koktajlach „Sztuka Koktailu”, a aktualnie promuje swoje nowe dzieło ebook „Koktailowanie i gotowanie z przyjaciółmi”.

    Patryk Mitręga swoją przygodę za barem rozpoczął w 2007 roku. W myśl popularnej maksymy „od pucybuta do milionera” przeszedł przez wszystkie stopnie zawodowe w dziedzinie barmańskiej. Dzięki ogromnej pasji, staranności i przywiązaniu do detali został laureatem licznych konkursów barmańskich, między innymi:

    Finlandia Vodka Cup, Bacardi Experto De Ron, Liga Niezwykłych Gentelmanów, Masterclass Worldwide Wyborowa Pernot Ricard, Taste Innovations Marlboro i wiele innych. Jest osobą znaną i rozpoznawalną w świecie gastronomii.

    W maju odbyła się premiera wyjątkowego ebooka: „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi” czyli pierwsza część cyklu, będąca kulinarnym przewodnikiem przez udany weekend w gronie znajomych.

    To inspiracja na trzydniowy wypad z przyjaciółmi, zawierająca pomysł na proste, ale niezapomniane menu oraz intensywne i przepyszne koktajle. Szybko przekonacie się, że: koktajlowanie + gotowanie = świetna zabawa, wspólne spędzanie czasu, celebrowanie chwili i po prostu radość życia!

    Panie Patryku, w takim razie trzy proste pytania:

    Najlepszy drink na uwodzicielski wieczór:  

    Zacznij od Pornstar Martini (bo dlaczego nie!) i zanurz się w zaskakującym świecie smaków i doznań! Mała podpowiedź – naszą „gwiazdę” znajdziesz na str. 25, ale warto przeczytać wszystko, żeby nie uronić choćby kropli z tej cudownej uczty!

    A pyszne danie na sobotni wieczór?

    W sobotni wieczór dobrze zadbać o to, żeby przekąska zaserwowana do koktajlu była treściwa, ale niezbyt ciężka. Idealnie sprawdzi się tu połączenie lekkiej sałaty, domowego pesto z suszonych na słońcu pomidorów i chudej polędwicy wołowej, która poza dostarczeniem witamin i białka, poprawi także wasz nastrój. Zwłaszcza w połączeniu z ulubionym koktajlem.

     

     

    Czas przygotowania: 15 minut

    Sałata

    • rukola 400 g
    • kolorowe pomidorki koktajlowe 500 g
    • polędwica wołowa 600 g
    • parmezan 150 g

    Pesto

    • suszone pomidory 300 g
    • orzechy nerkowca 100 g
    • parmezan 100 g
    • czosnek 2 ząbki
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku

    krok 1 Orzechy nerkowca prażymy w piekarniku na złocisty kolor. Dodajemy suszone pomidory wraz z olejem, który jest w słoiku i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy, stopniowo dodając parmezan.

    krok 2 Myjemy rukolę, pomidorki kroimy na pół. W misce mieszamy rukolę z pesto, wykładamy na talerze i ozdabiamy pomidorkami.

    krok 3 Polędwicę oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej, około 5 sekund z każdej strony. Polędwicę układamy na sałacie i całość ozdabiamy wiórkami z parmezanu.

    Więcej przepisów na doskonałe połączenia koktajli i potraw znajdziecie w ebooku autorstwa Patryka Mitręgi „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi”.

     

     

    alkohol biznes gospodarka koktail koktaile Patryk Mitręga piątek sobota sztuka koktajli wiadomości wieczór
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleLoteria, rywalizacja gmin i szczepienia dla osób 70+ w domu
    Next Article Aktywni+: blisko 40 mln zł na aktywizację seniorów w 2021 roku

    Powiązane

    Precyzyjne Targetowanie i Wysokie Konwersje: Kampanie Push App W Działaniu

    9 maja, 2025

    Tysiąclecie Królestwa Polskiego – wyjątkowy wernisaż i konferencja naukowa w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

    9 maja, 2025

    Deregulacja nabiera tempa – rząd i strona społeczna upraszczają prawo

    22 kwietnia, 2025
    • Facebook
    • Instagram
    Nie przegap

    Precyzyjne Targetowanie i Wysokie Konwersje: Kampanie Push App W Działaniu

    Tysiąclecie Królestwa Polskiego – wyjątkowy wernisaż i konferencja naukowa w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

    Deregulacja nabiera tempa – rząd i strona społeczna upraszczają prawo

    Jak Polacy spędzają Święta Wielkanocne – tradycje i wydatki

    O nas

    Platforma wspierająca polski biznes w czasie kryzysu, zrzeszająca przedsiębiorców z sektora MŚP

    Facebook Instagram
    Popularne

    Precyzyjne Targetowanie i Wysokie Konwersje: Kampanie Push App W Działaniu

    9 maja, 2025

    Tysiąclecie Królestwa Polskiego – wyjątkowy wernisaż i konferencja naukowa w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

    9 maja, 2025

    Deregulacja nabiera tempa – rząd i strona społeczna upraszczają prawo

    22 kwietnia, 2025
    Copyright © 2025.
    • O nas
    • Polityka prywatności
    • Regulamin PolandGo
    • Dane kontaktowe

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Szanowna Użytkowniczko, Szanowny Użytkowniku, Zanim klikniesz „Przejdź” lub zamkniesz widok, prosimy o zapoznanie się z informacją. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Przejdź” lub zamykając okno przez kliknięcie w znaczek X, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres. Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy AFA MEDIA Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowychZgodaPolityka prywatności