Cenowy zawrót głowy! Tak dużej inflacji nie było w XXI wieku!  Drożyzna! Gwałtowny wzrost cen! Itd., itd. tak można obrazowo podsumować ostatnie oficjalne dane Głównego Urzędu Statystycznego na temat inflacji w Polsce. Ostatni raz z podobnym problemem mierzyliśmy się w 1998 roku.

Podwyżki najbardziej dają się we znaki w kategoriach takich jak: żywność, paliwa i energia. Do „galopujących” cen na stacjach i wysokich rachunków można było się już wcześniej przyzwyczaić. Coraz większą jednak „zmorą” stają się dla nas zakupy spożywcze.

Szokują m.in. podwyżki cen cukru, mąki, jaj, pieczywa czy masła, a lista jest znacznie dłuższa  i nikogo juz nie dziwią różnice w cenach detalicznych, które praktycznie zwyżkują z dnia na dzień. „Rajd cenowy” w górę dotyczy również mięsa. Mięso w ciągu ostatniego miesiąca zdrożało o kilkadziesiąt procent, a w skali roku drób poszedł w górę prawie o połowę. Główną przyczyną są rosnące koszty pasz i surowców rolnych, wyższe koszty energii i pracy, dodatkowo nasilona przez wojnę w Ukrainie.

Nie bez znaczenia jest również duża liczba uchodźców z Ukrainy, która spowodowała, że wzrósł popyt na przetwory mięsne, traktowane jako najszybszy artykuł na przygotowanie posiłków. Ponadto, panuje przekonanie, że zdrowe odżywianie i bezmięsne dania  mogą zrujnować domowy budżet. Niestety jednak jakość mięsa w dzisiejszych czasach oraz jego cena, pozostawiają wiele do życzenia.

Coraz bardziej jednak świadomi konsumenci podejmują słuszną decyzję i ograniczają spożywanie mięsa na rzecz warzyw, owoców i nabiału.

Wiele osób podjęło już taką decyzję podczas pandemii, gdy zmuszeni byliśmy więcej czasu spędzać w domu i samodzielnie przygotowywać posiłki. Czas lockdownu  sprzyjał wprowadzaniu zmian w naszym jadłospisie, skłonił do  lepszego dbania o zdrowie i zmiany nawyków żywieniowych. Ograniczenie w spożywaniu mięsa oraz częstsze wybieranie jego roślinnych zamienników jest na topie i coraz chętniej kupujemy produkty roślinne jako zamienniki mięsa. W naszym menu pojawiły produkty zbożowe, przetwory mleczne, owoce, warzywa,  ryby, jaja i tłuszcze jadalne.

Szczególnie otwarci na nowe trendy w jedzeniu są osoby pomiędzy 20 a 45 rokiem życia,  z wyższym wykształceniem, mieszkańcy dużych miast, którym zależy na byciu zdrowym oraz fit.

Zbilansowana dieta to podstawa. Zjadając pełnowartościowe posiłki poprawiamy swoje samopoczucie, bo wpływają one na pracę całego organizmu. Zdrowe jedzenie zmniejsza ryzyko wielu chorób, a przy tym zapobiega otyłości.

Okazało się również, że zdrowe, dietetyczne jedzenie nie musi się wiązać z dużymi wydatkami. Wystarczy jedynie trzymać się kilku prostych zasad, dzięki którym skomponujesz zdrowy jadłospis bez nadwyrężania budżetu:

Zamiast jagody goji, nasion chia, czy komosy ryżowej, za które czasem trzeba słono zapłacić, na polskim rynku dostępne są tańsze składniki, które  dostarczą nam dużo witaminoraz składników odżywczych – np. siemię lniane zamiast nasion chia.

Pusty żołądek to zły doradca. Głód zwiększa ryzyko kupienia nieplanowanych produktów oraz niezdrowych przekąsek, co naraża nasz budżet na dodatkowe koszty. Warto przed zakupami zrobić listę i się jej trzymać – pomaga to zachować kontrolę nad zawartością koszyka oraz ostateczną ceną zakupów. Przygotowując listę zakupów warto uwzględnić promocje oraz produkty sezonowe, które często są w bardzo korzystnych cenach. W sezonie zimowym, świeże warzywa znacznie drożeją. Wówczas o wiele bardziej opłaca się kupować mrożone mieszanki warzywne. Proces mrożenia nie wpływa na utratę składników odżywczych oraz witamin. Sięgaj po warzywa mrożone bez obaw, gdyż wcale nie są mniej wartościowe od tych świeżych, a bardziej opłacalne dla naszego portfela.

Nie ulegaj bezmyślnie trendom. Sprawdź tańsze zamienniki modnych super foods – niech one lądują w twoim koszyku podczas zakupów.

Często na targowiskach miejskich można dostać produkty nie tylko znacznie tańsze od tych sklepowych, ale również znacznie lepsze jakościowo.

Jeżeli nie potraficie obejść się bez wędliny, to zamiast takich z supermarketu, kupcie zdrową i naturalną, od regionalnego sprzedawcy.

W zdrowy styl życia nie wpisuje się także alkohol, dlatego również z niego należy bezsprzecznie zrezygnować. W końcu jest nie tylko niezdrowy, ale i kaloryczny oraz drogi. Tak zaoszczędzone pieniądze warto wydać na dobrą książkę kucharską lub wybrać się z przyjaciółmi do kina. Zyska na tym Wasza kieszeń, figura i zdrowie.

Mięso jest produktem bogatym w białko, jednak jego zakup jest to wysoki wydatek, który można w łatwy i zdrowy sposób zastąpić tańszym nabiałem oraz roślinami strączkowymi. Są one bogate nie tylko w białko, ale także w składniki mineralne i dużo mniej kosztują niż produkty mięsne. Jeśli decydujesz się na obiad, w którego składzie będzie mięso, na kolację możesz zafundować sobie np. pasztet z soczewicy.

Najnowszy światowy trend, który dotarł również do Polski jest „sięganie” po dania z kuchni roślinnej.  Dzięki tej modzie wzrosła sprzedaży takich produktów jak tofu, roślinne kiełbaski, burgery czy wędliny. Ludzie zrozumieli, że trzeba dbać o  zdrowie i warto w nie inwestować, m.in. dla  podniesienia własnej odporności, bo im większa różnorodność źródeł białka, tym lepiej dla naszego zdrowia i samopoczucia. Polacy, zaczęli postrzegać dietę roślinną jako bardzo ciekawą, atrakcyjną, a przede wszystkim smaczną. Wiele osób chciało ją przetestować i sprawdzić jej walory smakowe, co przełożyło się w efekcie na jej stosowaniu. Nie bez znaczenia jest również fakt, że tak drastyczny wzrost cen mięsa i jego przetworów, zachęcił konsumentów do wybieranie jego roślinnych zamienników.

Ograniczenie spożywania mięsa to także nowy styl życia. Aspekty zdrowotne nie są tu bez znaczenia. Poszukiwanie zróżnicowanej i zbilansowanej diety, bogatej w składniki odżywcze, nowe inspiracje kulinarne, smaki, szukanie ciekawostek i nowości, są powodem po sięganie dań w wersji wegańskiej.  Podstawą tej diety są warzywa, owoce, produkty zbożowe, pestki, orzechy i nasiona roślin strączkowych. Komponowanie posiłków w tej diecie, oparte jest na zasadzie wyboru zdrowych produktów np. pieczywa wieloziarnistego lub na zakwasie  i łączeniu nowych smaków np. owsianka przygotowana na mleku kokosowym. Dania, które chętnie są spożywane w wersji wegańskiej, to zupy, kotlety, pierogi oraz burgery. Możesz bez problemu przygotować je sam w domu. Wychodząc na przeciw zapotrzebowaniu na tego typu artykuły spożywcze, w sieciach handlowych i dyskontach powstały stoiska oferujące produkty do samodzielnego ich przygotowania lub gotowe dania wegańskie.   Pamiętaj, że gdy gotujesz tylko jedną porcję, możesz zmarnować dużą ilość jedzenia. Co więcej, wychodzi to znacznie drożej niż jednoczesne przygotowanie kilku posiłków. Nie bój się gotować większych porcji, gdyż część możesz później zamrozić lub zjeść na drugi dzień. To pozwoli ci zaoszczędzić całkiem sporo pieniędzy.

Ograniczenie w spożywaniu mięsa oraz częstsze wybieranie jego roślinnych zamienników to nie tylko „moda”. Jedzenie mięsa, jest postrzegane jako „passe”, bo wiąże się z okrucieństwem i przyczynia do krótkiego życia zwierząt. W ten sposób manifestujemy również nasze poparcie dla poprawy klimatu. Coraz bardziej świadomi konsumenci podejmują już taką decyzje przy sklepowej półce, a poprzez zmianę swojego menu deklarują powstrzymanie kryzysu. Każdy z nas ma wpływ na to jak będzie wyglądać nasza przyszłość, a rezygnacja ze spożywania mięsa i zmiana diety, chroni niewątpliwie naszą planetę przed niekorzystnymi zmianami.

Warto również  pamiętać o znanym porzekadle – jesteś tym, co jesz i nie zapominać o regularnej aktywności fizycznej. Zdrowe odżywianie, dobry sen i codzienna aktywność fizyczna, powinny stanowić ważny element naszego życia, gdyż zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób i otyłości, oraz wpływają na dobre samopoczucie.

Red. Karolina Motylewska

Źródło:

www. money.pl

www. myfitness.gazeta.pl

www.naturalniezdrowe.pl

Share.
Exit mobile version