Sztuka koktajlu w cenie weekendu. Lockdown zmienił trendy.
Po wielomiesięcznym lockdownie Polacy, spragnieni rozrywki i wieczornych wyjść nie szczędzą pieniędzy na drinki, wejściówki i nocne życie.
Jak podaje Instytut IPSOS, Rodacy w ciągu jednego wieczoru, na drinki wydają średnio:
w Warszawie 90 zł, a we Wrocławiu 54 zł.
W stolicy weekend zaczyna się w piątkowy wieczór, choć najwięcej osób bawi się w sobotę.
Coraz bardziej popularne jest jednak celebrowanie weekendów w domowym zaciszu, z przyjaciółmi. Do tego przyzwyczaił nas pandemiczny czas, jednak tuż po nim nawyki zostały.
Jak delektować się weekendem w domu? Co przygotować, żeby było wybornie i smacznie?
Na to pytanie odpowie Patryk Mitręga, pierwszy Polak w historii, który po roku 1986 wydał książkę o koktajlach „Sztuka Koktailu”, a aktualnie promuje swoje nowe dzieło ebook „Koktailowanie i gotowanie z przyjaciółmi”.
Patryk Mitręga swoją przygodę za barem rozpoczął w 2007 roku. W myśl popularnej maksymy „od pucybuta do milionera” przeszedł przez wszystkie stopnie zawodowe w dziedzinie barmańskiej. Dzięki ogromnej pasji, staranności i przywiązaniu do detali został laureatem licznych konkursów barmańskich, między innymi:
Finlandia Vodka Cup, Bacardi Experto De Ron, Liga Niezwykłych Gentelmanów, Masterclass Worldwide Wyborowa Pernot Ricard, Taste Innovations Marlboro i wiele innych. Jest osobą znaną i rozpoznawalną w świecie gastronomii.
W maju odbyła się premiera wyjątkowego ebooka: „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi” czyli pierwsza część cyklu, będąca kulinarnym przewodnikiem przez udany weekend w gronie znajomych.
To inspiracja na trzydniowy wypad z przyjaciółmi, zawierająca pomysł na proste, ale niezapomniane menu oraz intensywne i przepyszne koktajle. Szybko przekonacie się, że: koktajlowanie + gotowanie = świetna zabawa, wspólne spędzanie czasu, celebrowanie chwili i po prostu radość życia!
Panie Patryku, w takim razie trzy proste pytania:
Najlepszy drink na uwodzicielski wieczór:
A pyszne danie na sobotni wieczór?
W sobotni wieczór dobrze zadbać o to, żeby przekąska zaserwowana do koktajlu była treściwa, ale niezbyt ciężka. Idealnie sprawdzi się tu połączenie lekkiej sałaty, domowego pesto z suszonych na słońcu pomidorów i chudej polędwicy wołowej, która poza dostarczeniem witamin i białka, poprawi także wasz nastrój. Zwłaszcza w połączeniu z ulubionym koktajlem.
Czas przygotowania: 15 minut
Sałata
- rukola 400 g
- kolorowe pomidorki koktajlowe 500 g
- polędwica wołowa 600 g
- parmezan 150 g
Pesto
- suszone pomidory 300 g
- orzechy nerkowca 100 g
- parmezan 100 g
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
krok 2 Myjemy rukolę, pomidorki kroimy na pół. W misce mieszamy rukolę z pesto, wykładamy na talerze i ozdabiamy pomidorkami.
krok 3 Polędwicę oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej, około 5 sekund z każdej strony. Polędwicę układamy na sałacie i całość ozdabiamy wiórkami z parmezanu.
Więcej przepisów na doskonałe połączenia koktajli i potraw znajdziecie w ebooku autorstwa Patryka Mitręgi „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi”.