Sztuka koktajlu w cenie weekendu. Lockdown zmienił trendy.

Po wielomiesięcznym lockdownie Polacy, spragnieni rozrywki i wieczornych wyjść nie szczędzą pieniędzy na drinki, wejściówki i nocne życie.

Jak podaje Instytut IPSOS, Rodacy w ciągu jednego wieczoru, na drinki wydają średnio:

w Warszawie 90 zł, a we Wrocławiu 54 zł.

Jedna trzecia Polaków odwiedzających lokale chodzi do nich raz w tygodniu – wynika z raportu. Dla warszawiaków bardzo istotne jest, aby odwiedzany lokal był modny.

W stolicy weekend zaczyna się w piątkowy wieczór, choć najwięcej osób bawi się w sobotę.

Coraz bardziej popularne jest jednak celebrowanie weekendów w domowym zaciszu, z przyjaciółmi. Do tego przyzwyczaił nas pandemiczny czas, jednak tuż po nim nawyki zostały.

Jak delektować się weekendem w domu? Co przygotować, żeby było wybornie i smacznie?

Na to pytanie odpowie Patryk Mitręga, pierwszy Polak w historii, który po roku 1986 wydał książkę o koktajlach „Sztuka Koktailu”, a aktualnie promuje swoje nowe dzieło ebook „Koktailowanie i gotowanie z przyjaciółmi”.

Patryk Mitręga swoją przygodę za barem rozpoczął w 2007 roku. W myśl popularnej maksymy „od pucybuta do milionera” przeszedł przez wszystkie stopnie zawodowe w dziedzinie barmańskiej. Dzięki ogromnej pasji, staranności i przywiązaniu do detali został laureatem licznych konkursów barmańskich, między innymi:

Finlandia Vodka Cup, Bacardi Experto De Ron, Liga Niezwykłych Gentelmanów, Masterclass Worldwide Wyborowa Pernot Ricard, Taste Innovations Marlboro i wiele innych. Jest osobą znaną i rozpoznawalną w świecie gastronomii.

W maju odbyła się premiera wyjątkowego ebooka: „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi” czyli pierwsza część cyklu, będąca kulinarnym przewodnikiem przez udany weekend w gronie znajomych.

To inspiracja na trzydniowy wypad z przyjaciółmi, zawierająca pomysł na proste, ale niezapomniane menu oraz intensywne i przepyszne koktajle. Szybko przekonacie się, że: koktajlowanie + gotowanie = świetna zabawa, wspólne spędzanie czasu, celebrowanie chwili i po prostu radość życia!

Panie Patryku, w takim razie trzy proste pytania:

Najlepszy drink na uwodzicielski wieczór:  

Zacznij od Pornstar Martini (bo dlaczego nie!) i zanurz się w zaskakującym świecie smaków i doznań! Mała podpowiedź – naszą „gwiazdę” znajdziesz na str. 25, ale warto przeczytać wszystko, żeby nie uronić choćby kropli z tej cudownej uczty!

A pyszne danie na sobotni wieczór?

W sobotni wieczór dobrze zadbać o to, żeby przekąska zaserwowana do koktajlu była treściwa, ale niezbyt ciężka. Idealnie sprawdzi się tu połączenie lekkiej sałaty, domowego pesto z suszonych na słońcu pomidorów i chudej polędwicy wołowej, która poza dostarczeniem witamin i białka, poprawi także wasz nastrój. Zwłaszcza w połączeniu z ulubionym koktajlem.

 

 

Czas przygotowania: 15 minut

Sałata

  • rukola 400 g
  • kolorowe pomidorki koktajlowe 500 g
  • polędwica wołowa 600 g
  • parmezan 150 g

Pesto

  • suszone pomidory 300 g
  • orzechy nerkowca 100 g
  • parmezan 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

krok 1 Orzechy nerkowca prażymy w piekarniku na złocisty kolor. Dodajemy suszone pomidory wraz z olejem, który jest w słoiku i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy, stopniowo dodając parmezan.

krok 2 Myjemy rukolę, pomidorki kroimy na pół. W misce mieszamy rukolę z pesto, wykładamy na talerze i ozdabiamy pomidorkami.

krok 3 Polędwicę oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej, około 5 sekund z każdej strony. Polędwicę układamy na sałacie i całość ozdabiamy wiórkami z parmezanu.

Więcej przepisów na doskonałe połączenia koktajli i potraw znajdziecie w ebooku autorstwa Patryka Mitręgi „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi”.

 

 

Share.
Exit mobile version